03. Un timp profetic

Cand scriem o scrisoare si-i punem data sau cand privim la calendar, in mod inconstient, atunci noi calculam timpul de la nasterea lui Iisus. Dar cunoasteti faptul ca, 500 de ani inainte de nasterea lui Hristos, a inceput o numaratoare inversa, prin care se aråta anul exact cand El avea sa-Si inceapa lucrarea publica?

Biblia nu inregistreaza ziua sau luna nasterii lui Hristos. Inainte de cel de al cincilea secol dupa Hristos nu exista un consens general de opinie despre celebrarea nasterii lui Hristos. Cel mai important fapt este ca El S-a nascut.

1. In conformitate cu prezicerile Bibliei, in ce loc urma sa se nasca Domnul Hristos? Prezicere Mica 5:2; implinire Matei 2:4.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Numele Betleem vine din doua cuvinte ebraice: Beth, care inseamna “casa” si lehem, care inseamna “paine.” Betleem inseamna “casa painii.” Ce nume potrivit pentru locul nasterii Celui care a spus: “Eu sunt Painea vie, care s-a pogorat din cer.” Ioan 6;51.

2. Cat timp trebuia sa treaca de la darea poruncii pentru rezidirea Ierusalimului pana la venirea lui Hristos ca Mesia? Daniel 9:24-27.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Cheia pentru intelegerea timpului in profetiile Bibliei se gaseste in Numeri 14:34 “fiecare zi pentru un an” si in Ezechiel 4:6 “iti pun cate o zi pentru fiecare an.” Aceasta nu inseamna ca o zi este un an, ci ca o zi reprezinta un an in profetia Bibliei, la fel dupa cum un centimetru (cm) poate sta pentru 1Km. pe o harta.

Sa testam cheia timpului. Perioada de timp din Daniel 9:25 este de 69 saptamani, care, atunci cand este inmultita cu sapte zile (zilele unei saptamani) ne da 483 zile literale, sau 483 ani profetici. Ezra 7 mentioneaza porunca pentru rezidirea Ierusalimului. Data acestui decret este anul 457 î. H. Numarand 483 ani incepand cu 457 î. H. ajungem in anul 27 d. H. Hristos trebuia sa apara ca Mesia, adica “Unsul”, in anul 27.d. H. Aceasta s-a implinit cand Duhul Sfant S-a coborat peste Hristos la botezul Sau (Fapte 10:38), in anul al cincisprezecilea al domniei lui Tiberiu Cezar (Luca 3:1), care a inceput sa domneasca in anul 12 d.H. Domnul Hristos Si-a inceput lucrarea ca Mesia la timp, in anul aratat de profetie, adica 27 d. H.

3. Ce a spus Iisus, aratand ca El era constient de factorul timp implicat in venirea Sa? Marcu 1:15.
Biblia raspunde:____________________________________________________

4. Ce spunea apostolul Pavel, aratand ca venirea lui Iisus a avut loc in conformitate cu un plan divin? Galateni 4:4.
Biblia raspunde:____________________________________________________

5. Care doua persoane in Ierusalim cercetau vremea venirii lui Mesia? Luca 2:25-26, 36-38.
Biblia raspunde:____________________________________________________

6. Ce indicatie avem ca era programat un timp pentru moartea lui Iisus? Ioan 7:30.
Biblia raspunde:____________________________________________________

7. In conformitate cu profetia lui Daniel, cand trebuia Mesia sa faca sa inceteze jertfa si darul de mancare prin moartea Sa? Daniel 9:27.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: O saptamana are sapte zile, sau sapte ani in timp profetic. Mijlocul saptamanii inseamna trei ani si jumatate. Trei ani si jumatate dupa ce Duhul Sfant L-a uns pe Iisus la botezul Sau, El a fost “starpit” sau “taiat” (Daniel 9:26), sau crucificat. Aceasta a dus la incetarea sistemului de jertfe. El a murit in primavara anului 31 d. H. , la trei ani si jumatate dupa ungerea Sa din anul 27 d. H.

8. Ce eveniment supranatural la timpul jertfei de seara a demonstrat ca Dumnezeu nu va mai accepta sistemul jertfelor? Matei 27:50-51.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: In a doua jumatate a celei de a saptezecea saptamani, predicarea apostolilor a confirmat legamantul cu poporul lui Daniel, adica poporul evreu. Vezi Daniel 9;24 si Matei 10:5-6. Cele saptezeci de saptamani sau 490 de ani hotarati pentru poporul lui Daniel, adica poporul Israel, au inceput in 457 i. H. si s-au sfarsit in anul 34 d. H.

9. Cand aceasta perioada de timp s-a sfarsit cu continua lepadare a lui Mesia de catre Evrei, spre cine s-au intors mesagerii Evangheliei? Faptele Apostolilor 13:46.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Iisus a venit la timpul potrivit. El a murit la timpul potrivit. El a implinit profetia cu precizie matematica. Daca inca nu L-ai acceptat pe El ca Mantuitorul trimis de Dumnezeu, inca mai este timp sa faci aceasta. Primeste-l ca pe Mantuitorul tau personal si impartaseste iubirea Sa cu altii.  Toti oamenii au pacatuit. Toti au nevoie de un Mantuitor. Iisus a murit spre a te salva de consecinta pacatului, adica de moarte. Partea ta este sa-L primesti pe El si sa vorbesti altora despre El.

10. Ai acceptat pe Domnul Iisus Hristos ca Mantuitorul tau personal? Daca nu, ai vrea sa-L primesti acum? _________________
(Cere cartea David Dare, care explica cele mai fascinante profetii din Biblie).


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” Matei 6:33.

Una din marile legi ale eficientei este sa dai atentie mai intai lucrurilor celor mai importante. Multi neglijeaza Imparatia lui Dumnezeu deoarece cauta lucrurile aparent necesare. Adesea astfel de indivizi nu reusesc sa apuce acele lucruri pentru care se lupta si pentru care au sacrificat Imparatia lui Dumnezeu si astfel ei pierd totul. Daca punem pe Dumnezeu pe primul loc, El promite sa ne adauge lucrurile materiale necesare pentru fericirea noastra. Astfel noi suntem cei mai bogati aici si de-alungul vesniciei.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Doamne, adu-Ti aminte de mine, cand vei veni in Imparatia Ta!” Luca 23:42.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Iisus – numele personal al Mantuitorului, derivat din cuvantul ebraic “Iosua”, insemnand “Yahweh este mantuire.”
Hristos – inseamna “Uns.” este echivalentul cuvantului ebraic “Mesia.” Hristos este titlu si un nume personal. Folosirea celor doua cuvinte “Iisus Hristos” implica o marturisire de credinta ca Iisus este in adevar Hristosul, Mesia Cel promis.