08. Ziua deciziei

Toti vom fi de acord ca trebuie sa traim viata crestina timp de sapte zile pe saptamana.

Dumnezeul cerului a decretat ca noi sa-L servim sase zile in timp ce lucram si o zi cand ne odihnim. Porunca lui Dumnezeu cu privire la ziua pe care El a pus-o deoparte pentru odihna si inchinare incepe cu cuvintele: “Adu-ti aminte.” (Exodul 20:8). Din cauza acestei porunci si deoarece pentru alegerea unei anumite zile de odihna si inchinare nu exista nici un alt motiv decat autoritatea Cuvantului lui Dumnezeu, ziua pe care Dumnezeu a binecuvantat-o si a sfintit-o devine pentru tine si pentru mine o zi de decizie.

In Matei 12:1-8 este inregistrata o controversa dintre Hristos si Farisei cu privire la felul cum trebuie pazit Sabatul. Controversa nu era despre care zi este Sabatul, ci despre felul cum sa se tina Sabatul. Fariseii au acuzat pe ucenici de calcarea Sabatului cand ucenicii au trecut prin lanul de grau in ziua Sabatului si rupeau spice de grau, le frecau in maini si mancau boabele de grau.

Iudeii deasemenea Il acuzau pe Iisus de calcarea Sabatului deoarece El a vindecat un bolnav in ziua Sabatului (Ioan 5:18). Iisus a respins aceasta acuzatie cand a spus: “Eu am pazit poruncile Tatalui Meu si raman in dragostea Lui.” (Ioan 15:10). Desigur noi dorim sa acceptam cuvantul lui Iisus si nu acuzatia Fariseilor.

Conform invataturii lui Iisus, Sabatul a fost facut pentru om – nu ca o povara, ci ca o binecuvantare. Prin impunerea restrictiilor facute de oameni, Fariseii au facut Sabatul o povara.

In tot ceea ce Iisus a spus despre Sabat, El nu a indicat niciodata nici un plan de schimbare a zilei de inchinare. Povara Sa era sa rupa falsele conceptii create de om despre scopul si tinerea Sabatului.

1. Pentru cine a fost facut Sabatul? Marcu 2:27.
Biblia raspunde: “Apoi le-a zis: “Sabatul a fost ________  pentru _____ , iar
nu omul pentru Sabat.”

2. Cate lucruri a facut Hristos, Cuvantul? Ioan 1:2-3.
Biblia raspunde: “El era la inceput cu Dumnezeu. _______ lucrurile au fost
facute prin El; si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara El.”

3. Care trei factori au fost implicati in facerea Sabatului? Geneza 2:2-3.
Biblia raspunde: “In ziua a saptea Dumnezeu Si-a sfarsit lucrarea, pe care o
facuse; si in ziua a saptea S-a _________  de toate lucrarea Lui pe care o
zidise si o facuse. Dumnezeu a ______________  ziua a saptea si a ________  ,
pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui, pe care o zidise si
o facuse.”

Nota: Vedeti ca Dumnezeu a facut Sabatul (Ziua de odihna) cand toate lucrurile erau desavarsite inainte de intrarea pacatului in lume. Daca omul n-ar fi pacatuit niciodata, atunci oricine s-ar bucura de binecuvantarea Sabatului.

4. Pa Noul Pamant, cand Dumnezeu va pune capat pacatului, cine se va inchina in fiecare Sabat? Isaia 66:22-23.
Biblia raspunde:___________________________________________________

5. In Biblie, a cui se spune ca este ziua a saptea? Exodul 20:10.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Mai mult de 2000 de ani inainte ca poporul Israel sa vina la existenta, Dumnezeu a facut Sabatul prin Hristos. Cand Dumnezeu a ales natiunea iudaica sa fie poporul Sau ales, ei au mostenit binecuvantarea Sabatului impreuna cu alte binecuvantari care vin asuprea celor ce slujesc adevaratului Dumnezeu. La fel, astazi, cei care aleg sa fie poporul lui Dumnezeu, prin credinta in Fiul Sau, mostenesc Sabatul impreuna cu alte daruri ale lui Dumnezeu.

Deoarece Dumnezeu pretinde a fi Domnul Sabatului, El face pe om raspunzator din punct de vedere moral pentru felul cum tine ziua de odihna. Pentru acest motiv, tinerea Sabatului era inclusa in cele patru din cele Zece Porunci, ca una din cele patru obligatii morale ale omului fatza de Dumnezeu.

Cand intelegi acest adevar, vei vedea ca tot ceea ce faci cu Sabatul Domnului Dumnezeului tau este o chestiune morala tot la fel ca si cu ceea ce faci cu viata si proprietatea semenului tau.

6. Cu privire la care zile de sabat spunea apostolul Pavel ca nici un om sa nu ne judece? Coloseni 2:14-17.
Biblia raspunde: “Nimeni dar sa nu va judece cu privire la mancare sau
bautura (daruri de mancare si bautura, care nu mai erau necesare dupa moartea lui
Hristos), sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privire la o luna noua, sau
cu privire la __  __  __  _________  ,  ____  ______  ___________  ________ 
_____________ , dar trupul este al lui Hristos.”

Nota: Dupa 2500 de ani dupa intrarea pacatului, Dumnezeu a adaugat sapte sabate ceremoniale ca parte a ritualului iudaic, fiecare din ele venea doar odata pe an, la fel ca si sarbatorile noastre anuale. Acestea nu faceau parte din cele Zece Porunci, ci erau o parte din poruncile mozaice ( din legea lui Moise si nu a lui Dumnezeu). Ele erau temporare, valabile doar pana la venirea lui Hristos. Unii din convertitii la crestinism, care veneau de la iudaism, continuau sa tina aceste sarbatori chiar si dupa moartea lui Iisus. Levitic 23 mentioneaza aceste sabate, impreuna cu darurile de mancare si bautura “afara de aceasta sa paziti Sabatele Domnului.” (Levitic 23:37-38). Sabatul Domnului nu este o umbra a lucrurilor viitoare cum erau sabatele ceremoniale si jertfele, ci este memorialul creatiunii.

7. Cum numeste Biblia ziua imediat dinaintea adevaratului Sabat saptamanal? Luca 23:54.
Biblia raspunde:___________________________________________________

8. Ce s-a intamplat in aceasta zi? Luca 23:33.
Biblia raspunde:___________________________________________________

9. Cum numeste Biblia ziua imediat urmatoare Sabatului saptamanal? Luca 24:1.
Biblia raspunde:___________________________________________________

10. Ce s-a intamplat in ziua care vine dupa Sabat? Marcu 16: 9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Ca dovada ca ziua pe care acum o numim Sambata este ziua Sabatului original conform poruncii, sa ne amintim ca rastignirea a avut loc in ziua pe care o numim Vineri; si noi stim ca invierea a avut loc in ziua pe care o numim Duminica. Biblia identifica ziua care este intre aceste doua zile ca ziua Sabatului conform poruncii a patra din Decalog (cele Zece Porunci). Evreii, care pazesc Sabatul, inca tin aceeasi zi pe care a tinut-o Iisus, ziua pe care acum o numim Sambata. Nici unde in Biblie , ziua invierii lui Hristos nu este numita Sabat sau Ziua Domnului.

Cu privire la Sabat, e nevoie sa raspundem la patru intrebari:
a) Putem oare sa stim care zi a sfintit-o Dumnezeu?
b) Are importanta ce zi tinem?
c) Este inca obligatorie Legea lui Dumnezeu cu privire la Sabat?
Biblia arata clar ca raspunsul la aceste trei intrebari este: DA!
Raspunsul tau la intrebarea care urmeaza este oare tot :DA?
d) Il iubesc pe Domnul Iisus cu adevarat incat sa fac tot ce-mi cere sa fac?

11. Esti gata sa asculti de porunca lui Dumnezeu: “Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti?” (Traducerea engleza a Bibliei spune:”Adu-ti aminte de ziua Sabatului, ca s-o tii sfanta)

12. As dori mai multe informatii despre acest subiect. ___.


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu, sau daca Eu vorbesc de la Mine.” Ioan 7:17. Daca vrei sa cunosti cu adevarat voia lui Dumnezeu si sa ai incredere ca El te calauzeste, mai intai decide in inima ta ca vei face voia lui Dumnezeu, oricare ar fi ea. Dumnezeu promite ca va descoperi adevarata doctrina celor care doresc sincer sa faca voia Sa in toate lucrurile, indiferent daca pare sau nu convenabil din punctul de vedere al oamenilor.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Mâna Ta sa-mi fie intr-ajutor, caci am  ales poruncile Tale. Suspin dupa mantuirea Ta, Doamne, si Legea Ta este desfatarea mea.” Psalm 119:173-174.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Sabat – in mod literal inseamna “odihna.” Cand este tinut cu adevarat, Sabatul saptamanal aduce odihna fizica si spirituala. In timpurile biblice, adunarile pentru inchinare erau tinute in Sabat (Levitic 23:3; Luca 4:14-16; Faptele Apostolilor 16:13).
Precept – inseamna “porunca”.