24. O singura cale

Ce inseamna a fi nascut din apa si din Duhul Sfant? Iisus a spus: “Adevarat, adevarat iti spun, ca, daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:5.

A fi nascut din apa si din Duh inseamna a fi “nascut din nou,” sau a crede si a fi botezat (Marcu 16:16). Trebuie sa fim nascuti din nou (Ioan 3:3). Aceasta este singura cale spre viata vesnica.

Botezul simbolizeza moartea fatza de viata plina de mandrie si egoism si inceperea trairii vietii lui Hristos in noi.

Dumnezeu ne-a dat puterea de alegere. Ni se pare ca suntem fericiti numai cand suntem liberi sa mergem pe calea noastra, dar nu putem fi cu adevarat fericiti cand cåile noastre merg in sens contrar cu cåile lui Dumnezeu. Conflictul din vietile noastre se rezolva cand lucrurile pe care vrem sa le facem si le alegem sa le facem sunt aceleasi lucruri pe care Dumnezeu le vrea pentru noi. Cand ne supunem vointa noastra vointei lui Dumnezeu, atunci avem armonie si fericire in viata.

Cineva spunea ca cea mai scurta definitie a pacatului este: “Eu vreau!” O manifestare a acestei importante de sine si inaltare de sine este descoperita in caracterul lui Lucifer. “Tu ziceai in inima ta: “Ma voi sui in cer, imi voi ridica scaunul de domnie mai pe sus de stelele lui Dumnezeu; voi sedea pe muntele adunarii dumnezeilor, la capatul miaza-noaptei, ma voi sui pe varful norilor, voi fi ca Cel Prea Inalt.” Isaia 14:13-14. Lucifer a ravnit la puterea lui Dumnezeu, dar nu la caracterul lui Dumnezeu.

Cand Lucifer a ales sa nu asculte de Dumnezeu, el a cautat sa raspandeasca ideia ca nimeni nu poate implini cerintele lui Dumnezeu. El då sugestia ca cerintele lui Dumnezeu nu sunt rezonabile si ca omul nu le poate indeplini. Iisus a venit sa demonstreze ca e posibil sa traiesti o viata de ascultare fatza de Legea lui Dumnezeu. Daca-L primim pe Iisus, in viata noastra El va trai in noi o viata de armonie cu voia Tatalui Sau.

Tinta vietii noastre sa fie: “O, Iisuse, Imparatul imparatilor, traieste viata Ta in mine!” Aceasta este “singura cale” spre biruinta.

1. Ce rugaciune a inaltat Iisus in gradina Ghetsemani inainte de rastignire? Luca 22:41-42.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Atitudinea lui Iisus a fost in opozitie directa fatza de aceea a lui Satana. Exemplul lui Iisus in supunerea vointei Sale vointei Tatalui trebuie sa constituie exemplul pe care sa-l urmam.

2. In parabola celor poftiti la cina, ce au facut cei care fusesera invitati? Luca 41:16-20.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Cand voia si invitatia lui Dumnezeu devin clare pentru noi, atunci noi sau vom asculta, sau ne vom scuza. Cineva spunea: “Cel ce vrea sa faca un lucru oarecare, va gasi o cale pentru a-l face. Cel ce nu vrea sa faca ceva, va gasi o scuza.” Cauti o cale pentru a asculta de Dumnezeu, sau te framanti sa gasesti o scuza. Vei gasi ceea ce cauti.

3. La cine trebuiau ucenicii sa duca mesajul Evangheliei? Matei 28:19.
Biblia raspunde:___________________________________________________

4. Mesagerii Evangheliei ce trebuiau sa invete pe oameni? Matei 28:20.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Cat de multa confuzie ar fi fost evitata daca lucratorii Evangheliei, in decursul veacurilor, ar fi invatat pe altii cu credinciosie ceea ce le spusese Domnul Iisus! De multe ori, oamenii, care au mers cu credinciosie la Biserica ani in sir, si-au dat seama ca in realitate n-au fost invatati din tot Cuvantul lui Dumnezeu. Nu li s-a aratat cum sa gaseasca pentru ei suportul in Biblie. Ei nu stiu cum sa dovedeasca, din Biblie, ceea ce cred. Ne avand o cunostina fundamentala a Scripturii, e greu sa faca deosebirea intre adevar si eroare. Astfel de oameni gasesc ca e foarte dificil sa ia decizii fatza de lucrurile spirituale. Nu e de mirare ca Biblia spune ca, in zilele din urma, vor fi “multimi, multimi in valea deciziilor” (Ioel 3:14, trd. engleza).

5. Ce intrebare s-a ridicat cu privire la Iisus si invatatura Lui? Ioan 7:48.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Astazi multi oameni doresc sa vada ce fac altii, in special liderii, cu cerintele lui Iisus, in loc sa ia decizie individuala prin studiul invataturilor lui Iisus.

6. Cand conducatorii din timpul lui Iisus au respins botezul, in realitate, ce au refuzat ei? Luca 7:30.
Biblia raspunde:___________________________________________________

7. Cand mesajul Evangheliei ne strapunge inima, care doua lucruri trebuie sa facem? Faptele Apostolilor 2:37-38.
Biblia raspunde: 1.__________________________________________________
 2.__________________________________________________

Nota: Ceremonia botezului e fara nici o insemnatate daca nu supunem pe deplin vointa noastra vointei lui Hristos. Trebuie sa-L iubim pe deplin ca sa-L ascultam pe deplin. Lucruri care pareau neimportante mai inainte, vor deveni importante acum, caci Dumnezeu ne cere sa traim prin “orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.”  Testul supunerii este sa asculti cand nu exista nici un motiv aparent ca sa faci aceasta, ci doar faptul ca Dumnezeu a poruncit asa.

8. Prin care doua lucruri Isi cunoaste Iisus oile (credinciosii)? Ioan 10:27.
Biblia raspunde: 1.___________________________________________________
2.___________________________________________________

9. Cati merg pe calea care duce la viata? Matei 7:13-14.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Nu pentru ca e greu de gasit, asa de putini oameni merg pe calea care duce la viata, ci deoarece putini sunt sinceri si doritori sa se supuna pe deplin Domnului Hristos. Multi permit ingrijorarilor vietii sa le inabuse interesele spirituale. Multi privesc la ceea ce fac altii si devin plini de confuzie. Cei ce privesc la Domnul Iisus vor gasi in El “calea, adevarul si viata” (Ioan 14:6). Exista doar o singura cale.

10. Ce spune Domnul Iisus despre cei carora Tatal le va da Imparatia? Luca 12:32.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Din nefericire, majoritatea oamenilor niciodata n-au ales calea adevarului, nici in timpiul lui Noe, nici in timpul Domnului Hristos, nici in alt timp al istoriei. Aceasta ne arata clar ca nu suntem in siguranta cand ne luam dupa multime in lucrurile religioase. Iisus ne arata doar o singura cale: “Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu” (Ioan 1:12).

Alegand calea cea dreapta, noi nu trebuie sa permitem  ca nimic sa nu ne abata din cale. In Grecia antica se tinea un concurs popular de maraton, in care concurentilor li se dadea o candela in care ardea ulei de masline. Concurentii trebuiau sa aiba candelele pe tot drumul si sa termine alergarea cu luminile lor inca aprinse pentru a primi laurii victoriei. Tot asa e si in viata noastra. Trebuie sa parcurgem calea vietii purtand lumina, daca vrem sa castigam cununa biruitorului. Vrei sa inaintezi in toata lumina pe care ti-a dat-o Dumnezeu?

11. Daca ai primit pe Domnul Hristos ca Mantuitorul tau personal, doresti sa calci pe urmele Lui? ________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

La nunta din Cana, mama lui Iisus a dat un sfat bun servilor, cand a spus: “Sa faceti orice va va zice!” Ioan 2:5. Astazi Iisus ne vorbeste prin Cuvantul Sau, Biblia. “Sa faceti orice va va zice!” Aceasta este esenta vietii de crestin. Aceasta inseamna sa traiesti prin “orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.” Matei 4:4.

Noi nu putem sa luam pentru noi doar ceea ce ne convine si sa inlaturam restul. Sfatul lui Dumnezeu, ca si sfatul unui doctor, trebuie urmat in intregime daca dorim sa vedem rezultatele in viata noastra. “Sa faceti orice va va zice!”


GAND  DE  RUGACIUNE

“Doamne, calauzeste-ma pe calea placuta Tie, din pricina vrajmasilor mei! Netezeste calea Ta sub pasii mei.” Psalm 5:8.