25. Viata prin moarte

Botezul reprezinta inmormantarea vietii vechi plina de pacat si invierea la o viata noua in Iisus Hristos. Este viata prin moarte. Daca doresti fericirea si o viata fara sfarsit, asculta acum ce-ti spune Hristos despre botez. Botezul este mentionat pentru prima data in Biblie in Matei 3:4-5. Cuvantul “botez” vine din grecescul “baptizo”, care inseamna ” a scufunda, a imersa.” Grecii foloseau acest cuvant spre a descrie scufundarea unei bucati de panza in vopsea.

Cuvantul romanesc “botez” se aplica astazi riturilor religioase nu numai pentru imersie (scufundare), ci si pentru stropire sau turnare. Cand citim Biblia, trebuie sa gandim ceea ce cuvantul “botez” a insemnat pentru cel ce a scris. Pentru a intelege Biblia cu adevarat, trebuie sa cautam sa intelegem gandul pe care scriitorul a cautat sa-l exprime prin fiecare cuvant.

Cand citesti cuvantul “botez” in Biblie, trebuie sa te gandesti la scufundare sau imersie pentru a prinde intelesul original.

1. Unde boteza Ioan Botezatorul pe urmasii sai? Matei 3:6.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. De ce a ales Ioan Botezatorul acest loc pentru botez? Ioan 3:23.
Biblia raspunde:___________________________________________________

3. Ce cuvinte despre botezul lui Iisus arata ca El a fost botezat in apa? Matei 3:16.
Biblia raspunde: “Cand Iisus a fost botezat, a iesit ___  ____  ____  _____ .”

4. Cand Filip a botezat pe etiopean, cine a intrat in apa? Faptele Apostolilor 8:38.
Biblia raspunde:___________________________________________________

5. Ce cuvinte semnificative foloseste apostolul Pavel pentru a descrie botezul? Romani 6:4-5.
Biblia raspunde: “Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost _________ 
impreuna cu El …. In adevar, daca ne-am facut _______  ___  ___  , printr-o
moarte asemanatoare cu a Lui …. “

Nota: Botezul reprezinta o inmormantare si o inviere. Este plin de semnificatie numai cand viata veche, dominata de pacat, moare. Viata noua, care incepe la botez, depinde de puterea Domnului Hristos, Cel inviat, pentru biruinta asupra pacatului, caci botezul, deasemenea, reprezinta invierea. Sa ne amintim despre inviere in fiecare zi cand “traim o viata noua” (Romani 6:4).

In secolul al XII -lea dupa Hristos, metoda biblica de botez inca se practica. In acelasi secol, cardinalul Pullus spunea: “In timp ce canditatul pentru botez este scufundat in apa, este aratata inmormantarea Domnului Hristos; cand el este ridicat din apa, este proclamata invierea lui Hristos.”  –  Patrologia Latina, Vol. 150, p. 315.

A numi botez ceva care nu este numit de Biblie botez, este un act fara autoritatea Bibliei. A numi pe cineva ca este crestin, aceasta nu-l face crestin. A spune ca o carte este sfanta, aceasta n-o face sfanta. Numind botez un ritual, aceasta nu-l face botez.

6. Pe langa ceremonia exterioara cu apa, ce a spus Iisus ca mai este necesar? Ioan 3:3, 5.
Biblia raspunde:___________________________________________________

7. Ce trebuie sa fie invatati candidatii pentru botez? Matei 28:19-20.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Numai un crestin nascut din nou poate tine poruncile lui Dumnezeu. Noi nu putem face aceasta in propria noastra putere.

8. Cine ne da putere sa traim viata de crestin dupa ce am fost botezati? Filipeni 4:13.
Biblia raspunde:___________________________________________________

9. Cand Domnul Iisus a fost ispitit dupa ce fusese botezat, cu ce cuvinte a raspuns El ispititorului? Matei 4:4.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Botezul cu apa demonstreaza credinta noastra in Domnul Iisus si in Cuvantul lui Dumnezeu. Dumnezeu priveste la credinta care motiveaza fapta. Botezul devine expresia respectului nostru pentru autoritatea Cuvantului lui Dumnezeu.

Iisus nu numai ca a poruncit botezul, dar El a fost botezat ca un Exemplu pentru noi. Cuvintele Lui arata ca El considera botezul ca o parte a implinirii a “tot ce trebuie implinit” (Matei 3:15). Noi trebuie sa murim fatza de pacat pentru a putea trai impreuna cu Hristos.

Prin botez, Dumnezeu ne ofera o sansa sa inmormantam trecutul si sa incepem o noua viata impreuna cu El. Exista speranta pentru tine. Poti avea pace sufleteasca. Nu trebuie sa te temi de judecata. Hristos te iubeste si a murit sa te salveze. Pe cruce El a aratat in mod public bunavointa Sa de a fi Mantuitorul tau. Prin ceremonia botezului, tu vei demonstra in mod public bunavointa ta de a-L accepta pe Iisus ca Mantuitor personal. Dupa cum am vazut, Biblia nu recomanda botezul copiilor (nou nascutilor) care nu pot crede si nici alege pe Iisus ca Mantuitorul lor.

10. Ai fost invatat din Biblie? Ai crezut? Ai fost botezat prin imersie (sufundare)? ___________

11. Te gandesti sa fii botezat? _________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

Invata sa traiesti prin orice Cuvant al lui Dumnezeu (Matei 4:4). Dumnezeu a pus in om o foame pentru lucrurile spirituale. Omul nu are pace pana cand foamea lui nu este satisfacuta conform planului si Cuvantului lui Dumnezeu.

Ce inseamna sa traiesti “cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu?” Desigur inseamna sa faci ceea ce spune Dumnezeu chiar cand se pare ca ar contrazice propria noastra judecata si practica populara.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Deschideti-mi portile neprihanirii, ca sa intru si sa laud pe Domnul.” Psalm 118:19.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Pocainta – inseamna schimbarea gandirii despre pacat; o adanca parere de rau pentru pacatele savarsite si o continua ferire de a le mai face.
Farisei – erau o secta conservativa a Iudeilor, care accentua traditia si o corectitudine exterioara.